CPO

De CPO is weliswaar geen garnaal, maar een dwergkreeftje, maar ook dit diertje is een heerlijke aanwinst in je aquarium. De cpo kan samen gehouden worden met garnalen.






Herkomst: Mexico, meer van Patzcuaro.
Uiterlijk: Prachtigeoranje van kleur en word tot 5 cm groot. Door selectief kweken is de oranje kleur ontstaan.
Geslachtsonderscheid: Duidelijk te zien aan de onderkant zoals bij de meeste Cambarellus soorten.
Leeftijd: Tot 2 jaar
Afmeting: Tot ongeveer 5cm
Geslachtsrijp: Vanaf 2.5 tot 3cm
Draagtijd: Ongeveer 3 weken
Karakter: Dwergkreeft met een pittig karakter. Door het karakter is het minder geschikt om deze kreeft in een gezelschapsaquarium te houden. Bodembewoners of bodemslapers worden actief nagejaagd. Meerdere/teveel mannen samen is niet verstandig. Ze kunnen elkaar opjagen en aanvallen tot er eentje dood is. Dit gedrag wordt soms ook wel verweten aan een gebrek aan voedsel en schuilplaatsen.
Inrichting: Vanaf 20 liter. Wat javamos en fijnbladerige planten. Bij voorkeur een speciaal aquarium voor deze kreeften met voldoende schuilplaatsen. De jongen kunnen zich dan goed verstoppen. Tijdens het verversen van het water kan iets kouder water de vervelling en het paringsgedrag van de kreeftjes positief stimuleren. LET OP Bij nieuwe waterplanten in het aquarium moeten de planten enkele dagen in water liggen en hierna moeten ze goed uitgespoeld worden om middelen kwijt te raken, waarmee de planten bij de groothandel zijn behandelt. De kreeftjes zijn hier héél erg gevoelig voor.
Watercondities: Temperatuur 10-26ºC Rond 22ºC is ideaal. De zuurtegraad varieert van pH6.5 tot pH9 en een hardheid van 12-18gH
Voeding: Eten algen, overtollig voer, gekookte groenten, afgestorven plantenresten. diepvrieskost zoals runderhart, muggenlarven, artemia. Alleseter, detritus (plantaardig en dierlijk afval dat zich op de bodem verzamelt), speciale tabletten voor kreeften of garnalen, vlokvoer, gedroogde bladeren van beuk en eik
Kweek: Makkelijk, maar het duurt soms even voor ze willen. Vlak naar een vervelling worden de vrouwtjes al snel vervolgt en met geweld op de rug gedraaid, zodat door het mannetje een soort Sperma pakketje ( Spermatophore ) naast de geslachtsopening van het vrouwtje af kan gegeven. Wil je meer jongen overhouden dan is het verstandig om het vrouwtje apart te zetten kort na de bevruchting. Als het vrouwtje apart gezet wordt dan kort na de bevruchting omdat ze anders de eitjes los kan laten. Als de jongen losgelaten zijn dan het vrouwtje weer verwijderen bij de jongen. Dit hoeft niet per direct als er voldoende verstopplaatsen zijn voor de jongen. Zwangere vrouwtjes zijn erg schuw. Voer neemt ze alleen als het dicht bij haar schuilplaats ligt. Om te voorkomen dat ze haar eitjes gaat eten moet het vrouwtje apart gevoerd worden.
Medebewoners: Garnalen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten